Ekonomika

1. Pepsi na Slovensku mení majiteľa!

Vlastníkom spoločnosti PepsiCo na Slovensku, v Česku a Maďarsku sa stáva výrobca minerálnych vôd Mattoni.

Skupina Karlovarské minerálne vody (KMV) sa stáva výhradným nápojovým franšízantom a distribútorom snackov PepsiCo v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. V týchto krajinách zároveň kupuje existujúce podniky PepsiCo. Aktuality.sk o tom informovala Michaela Lukovičová, ktorá komunikuje v mene skupiny KMV.

„Tranzakcia podlieha schváleniu príslušnými antimonopolnými úradmi s predpokladaným ukončením v prvom polroku 2018,“ uvádza KMV v oficiálnom tlačovom vyhlásení. Skupine, ktorá začínala s minerálnou vodou Mattoni, nová akvizícia prinesie skupine nárast ročného obratu o 50 percent.

Najväčší dodávateľ minerálok v regióne

KMV sa stane najväčším dodávateľom minerálnych vôd a nealkoholických nápojov v regióne Česko, Slovensko a Maďarsko. Od 90. rokov, kedy sa novými majiteľmi spoločnosti stala talianska rodina Pasquale, sa skupine podarilo získať aj značky Aquila, Magnézia, Dobrá voda, Poděbradka, Waldquelle, Hanácka či Quadrant Beverages.

Nová akvizícia prinesie KMV tri firmy v troch krajinách s približne 900 zamestnancami, dvoma výrobnými závodmi a celkovým ročným obratom približne 4,2 miliardy českých korún (170 miliónov eur).

Okrem značky Pepsi do Mirinda, 7Up, Gatorade, Mountain Dew, Lipton, Evervess, Rockstar, džúsy a nápoje Toma, pramenitú vodu Toma a limonády Slice. Zároveň prevezme aj distribúciu zemiakových lupienok značky Lay´s a Cheetos.

 

2. Sporiteľne sú proti zákone o stavebnom sporení

Novela zákona o stavebnom sporení z dielne Ministerstva financií (MF) SR ide proti najzraniteľnejším skupinám, ktorými sú deti a ľudia s nižšími príjmami. Trojica stavebných sporiteľní pôsobiaca na Slovensku preto považuje predloženú právnu normu za neakceptovateľnú.

Navrhované zmeny budú mať podľa Prvej stavebnej sporiteľne, ČSOB stavebnej sporiteľne a Wüstenrot stavebnej sporiteľne zásadné negatívne vplyvy na celistvosť a stabilitu systému a budú zásahom do jeho integrity.

Rezort financií však tvrdí, že chce zvýšiť účelovosť, adresnosť a efektívnosť celého systému.

 

Zbytočná byrokracia

„V realite to však znamená, že deťom a mladým do 18 rokov nechce štát pomôcť s bývaním. Do systému sa opäť vráti politické rozhodovanie, je to ďalšia zbytočná byrokracia pre bežných ľudí a otvorením systému štát umožní sporiteľom presunúť dlhoročné úspory do spotreby namiesto do bývania,“ uviedol na pondelkovej tlačovej konferencii predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne Imrich Béreš. Vyčíslil, že do systému stavebného sporenia je zapojených 900 000 ľudí.

Sporiteľne považujú za problém zúženie okruhu poberateľov štátnej prémie podľa veku. Označujú tento krok za antisociálny a do istej miery diskriminačný. Stavebné sporiteľne majú v súčasnosti približne 150 000 klientov vo veku do 18 rokov.

„Štát chce pripraviť mladých ľudí o možnosť osamostatniť sa. Rodičia stratia možnosť pripraviť svojim deťom jednoduchšiu budúcnosť. Politici chcú pomáhať mladým s bývaním, ale takto im jednu možnosť berú,“ doplnil Béreš.

Zrušenie dôležitého vzorca

Dôjsť má aj k obmedzeniu sporiteľov podľa príjmu, pritom sporiteľne neevidujú výšku príjmu sporiteľov. Ďalšou novinkou má byť, že štátnu prémiu bude môcť získať len stavebný sporiteľ, ktorý dovŕšil 18 rokov a ktorého priemerný mesačný príjem je najviac 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

Za krok späť považujú sporiteľne aj zrušenie vzorca na výpočet štátnej prémie. Jeho súčasné nastavenie podľa sporiteľní odráža situáciu na finančných trhoch a už 13 rokov eliminuje politickú diskusiu o výške štátnej prémie.

„V súčasnom období pribúdajú varovania, že úspory Slovákov sú nízke k pomeru zadlžovania. Z uhla tohto pohľadu sú preto navrhované zmeny MF SR nelogické. O výške štátnej prémie bude opäť raz rozhodovať parlament. Spôsobí to každoročnú neistotu medzi sporiteľmi a návrat politicky motivovaných rozhodnutí v tomto sektore,“ uviedol predseda predstavenstva ČSOB stavebnej sporiteľne Radomír Kašiar.