Šport

Opora MŠK Žilina za vyše milióna eur

 Talianska druholigová Brescia bude mať v zostave slovenského mládežníckeho futbalového reprezentanta Nikolasa Špaleka.

Podľa médií z Apeninského polostrova čoskoro 21-ročný slovenský krídelník sa stane prvou akvizíciou Brescia Calcio v zimnom prestupovom termíne. V súvislosti s jeho príchodom sa spomínajú sumy 1 resp. 1,5 milióna eur. Taliani pripomínajú, že talentovaný Špalek doteraz hrával za majstrovský domáci klub MŠK Žilina a svoj debut v najvyššej slovenskej súťaži absolvoval už ako 17-ročný.

Špalek je aj súčasťou slovenskej reprezentácie do 21 rokov. Rovnako si Taliani spomenuli, že práve zo Žiliny viedla cesta iného mladého Slováka Milana Škriniara až do Interu Miláno, kde sa relatívne ľahko stal členom základnej zostavy nerazzurri. Brescii, v ktorej pred prestupom do SSC Neapol pôsobil aj slovenský špílmacher Marek Hamšík, patrí po 22 kolách Serie B s 23 bodmi 18. priečka, čo znamená pozíciu pre play-out, čiže reálny boj o udržanie sa v druhej najvyššej súťaži v Taliansku.

Rebríček UCI: Peter Sagan tesne za prvou desiatkou

Juhoafričan Daryl Impey z tímu Mitchelton-Scott je prvý líder rebríčka UCI WorldTour v novej cyklistickej sezóne 2018. Nečakaný víťaz pretekov Tour Down Under v Južnej Austrálii dosiaľ získal 585 bodov.

Druhý je Austrálčan Richie Porte so 460 a tretí Holanďan Tom-Jelte Slaghter s 335 bodmi. Slovák Peter Sagan je jedenásty so ziskom 90 bodov, ktoré si vybojoval za svoju aktivitu v koncovkách etáp na TDU. V poradí tímov je na čele Mitchelton-Scott (bývalá Orica-Scott) pred BMC Racing a Dimension Data. Bora-Hansgrohe, ktorej lídrom je Peter Sagana, je na desiatej priečke.

Trojnásobný a úradujúci majster sveta Peter Sagan zároveň je na treťom mieste hodnotenia UCI World, ktoré zaviedla Medzinárodná cyklistická únia (UCI) len pred dvoma rokmi a počítajú sa tam kontinuálne výsledky zo všetkých pretekov pod hlavičkou UCI.

Sagan má 3369 bodov. Líder Belgičan Greg van Avermaet má 4316 bodov. Druhý je Brit Christopher Froome (3692). Poradiu krajín dominujú Belgičania pred Talianmi a Francúzmi. Slovákom patrí 16. priečka.